top of page

Belastingaangifte doen na een scheiding

Nol Daems

Bijgewerkt op: 22 feb 2024

Scheiden brengt veel veranderingen met zich mee, ook op financieel gebied. Een van de aspecten waar je mee te maken krijgt, is de belastingaangifte in het jaar van de scheiding. Veel mensen hebben vragen over hoe ze hiermee om moeten gaan, moet ik nou wel of niet gezamenlijk aangifte doen?



Einde van fiscaal partnerschap

Het beëindigen van het fiscaal partnerschap markeert een belangrijke overgangsperiode na een scheiding. Dit is het moment waarop jullie niet langer op hetzelfde adres staan ingeschreven en het verzoek tot echtscheiding is ingediend. Dit is dus van invloed op de belastingaangifte.


Wel of niet gezamenlijk aangifte doen?

Het is mogelijk om gezamenlijk de belastingaangifte te doen. Het is geen verplichting en kan het voordelig zijn om te doen, met name voor het jaar waarin de scheiding plaatsvond. Het stelt jullie in staat om aftrekposten en inkomsten zo gunstig mogelijk te verdelen, wat kan resulteren in belastingbesparingen voor beide partijen.


Het gezamenlijk indienen van belastingaangifte biedt de mogelijkheid om belastingvoordelen te maximaliseren. Door aftrekposten en inkomsten optimaal te verdelen, kunnen jullie beiden profiteren van fiscale voordelen die anders mogelijk niet volledig benut zouden worden. Dit kan vooral gunstig zijn bij situaties zoals de (ver)koop van een woning, waarbij er mogelijkheden zijn voor hypotheekrenteaftrek of bij het afkopen van partneralimentatie.


Het is belangrijk om zorgvuldig na te denken over de keuze om samen of apart belastingaangifte te doen na een scheiding. Deze beslissing kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de mate van vertrouwen en samenwerking tussen jou en je ex-partner, de complexiteit van jullie financiële situatie en eventuele afspraken die zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Neem de tijd om alle opties te overwegen en bespreek ze grondig voordat je een definitieve beslissing neemt. Lukt het je niet alleen? Wij helpen je graag hierbij!



Na de scheiding

Na een scheiding zijn er belangrijke fiscale aspecten om rekening mee te houden:


Een van de eerste zaken is de alimentatie. Betaalde partneralimentatie kun je aftrekken bij je belastingaangifte, terwijl ontvangen partneralimentatie belastbaar is. Kinder­alimentatie heeft geen directe fiscale consequenties.


Als je een eigen woning bezit, waarbij een scheiding in het spel is, kom je mogelijk in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek gedurende twee jaar, volgens bepaalde voorwaarden.


Het fiscaal partnerschap eindigt bij scheiding, maar je kunt het voor het jaar van scheiding nog één keer verlengen tot het einde van dat jaar. Beëindiging van een geregistreerd partnerschap heeft vergelijkbare gevolgen.


Je moet ook kijken naar de effecten op heffingskortingen. Het beëindigen van het fiscaal partnerschap kan nieuwe heffingskortingen met zich meebrengen, waar je voorheen geen recht op had.


Voor ondernemers zijn er specifieke zaken om op te letten. Scheiden met een onderneming kan ingrijpende fiscale gevolgen hebben, vooral als er afspraken worden gemaakt over de voortzetting of verdeling van de onderneming.


De scheiding kan ook invloed hebben op andere toeslagen. Het is belangrijk om deze wijzigingen zelf door te geven om onverwachte situaties te voorkomen.


Als je verhuist, moet je dit doorgeven aan de gemeente, wat invloed kan hebben op toeslagen en belastingen.


Tot slot, het is verstandig om je voorlopige aanslag te herzien tijdens of na de scheiding, om onverwachte belasting­verplichtingen te voorkomen.


Professionele Hulp

Het doen van belastingaangifte na een scheiding kan complex zijn en het is begrijpelijk dat je mogelijk hulp nodig hebt bij het navigeren door dit proces. Overweeg om een professional in te schakelen, zoals een van onze belastingadviseurs, die ervaring heeft met dit soort situaties. Zij kunnen je begeleiden, adviseren en ervoor zorgen dat je alle fiscale voordelen maximaliseert, waardoor je tijd en stress bespaart tijdens deze overgangsperiode.




 
 
 

Comments


bottom of page