top of page

10 tips bij het doen van aangifte in 2024

Nol Daems

Bijgewerkt op: 22 feb 2024

Vanaf 1 maart 2024 mag je weer belastingaangifte doen over jouw inkomen van het afgelopen jaar. Voor de aangifte van 2023 zijn de tarieven van toepassing die sinds 1 januari 2024 gelden. Doe je geen, te laat of een onjuiste aangifte dan wordt dit bestraft met een verzuimboete door de overheid en dat is natuurlijk niet wenselijk! Daarbij kun je veel belasting besparen als je veel dingen nét even anders doet. Om je op weg te helpen, hebben we 10 waardevolle tips samengesteld die je moet overwegen bij het doen van jouw aangifte.



1. Controleer of je aangifte moet doen

Normaal gesproken krijg je een uitnodiging van de belastingdienst, je ontvangt dan aan aangiftebrief op de deurmat of via de berichtenbox. Als je deze brief niet ontvangt dan is het dus aan jou om te checken of je aangifte moet doen. Dat kan in de digitale omgeving van de belastingdienst. Je bent in elk geval verplicht om aangifte te doen als: 


·      Je recht hebt op een teruggave van €16 of meer;

·      Je minimaal €51 aan belasting verschuldigd bent.

 

Check hier het hele overzicht betreffende het wel of niet aangifte hoeven doen.


2. Betaal op tijd 

Op de aangiftebrief staat wanneer je de aangifte moet indienen. In de meeste gevallen zal dit uiterlijk 1 mei 2024 zijn. Uitstel aanvragen is mogelijk, dan heb je tot 1 september 2024 de tijd. Dit moet wel voor 1 mei aangevraagd zijn. Dien je voor 1 april 2024 je aangifte in? Dan belooft de belastingdienst voor 1 juli te reageren. Na 1 april wordt deze termijn al 3 maanden. 

 

Als de Belastingdienst je aangifte na 1 mei ontvangt en je dus te laat bent ben je belastingrente verschuldigd. Deze rente bedraagt 7,5 procent (dit is meer t.o.v. vorig jaar) en wordt berekend vanaf 1 juli volgend op het jaar van de aangifte tot maximaal 19 weken na ontvangst van de aangifte. Voor de aangifte van 2023 wordt dan vanaf 1 juli 2024 belastingrente in rekening gebracht. 


Als je helemaal geen aangifte doet, maakt de Belastingdienst een schatting maken van je inkomen en een aanslag sturen, mogelijk met een verzuimboete als bijlage. 


3. Digitale aangfite

Je hebt drie opties om aangifte te doen bij de Belastingdienst. Vanaf 1 maart kun je de aangifte invullen via Mijn Belastingdienst of de aangifte-app. Ook is het mogelijk om op papier aangifte te doen met een formulier dat je via de Belastingtelefoon kunt aanvragen.

Als je online of via de app aangifte doet, worden veel gegevens al vooraf ingevuld. Controleer deze echter goed voordat je de aangifte daadwerkelijk verzendt!


4. Zorg voor de juiste documenten

Als je in loondienst bent, vult de Belastingdienst vaak al veel gegevens voor je in. Toch is het essentieel om deze controle te doen, omdat jij uiteindelijk verantwoordelijk bent voor de juistheid van je aangifte. Je dient documenten te verzamelen, zoals een jaaropgaaf van je werkgever en de WOZ-waarde van je woning, indien je huiseigenaar bent.

 

De Belastingdienst is geïnteresseerd in verschillende aspecten, zoals je inkomen uit werk en woning (box 1), eventuele inkomsten uit bijvoorbeeld dividend van aandelen (box 2), en je vermogen, zoals een tweede huis, aandelen of spaargeld (box 3).

 

Hier kun je de gehele lijst van benodigde documenten vinden. 


5. Aftrekposten

Gebruik alle aftrekposten waar je recht op hebt. Controleer of je kosten hebt gemaakt die aftrekbaar zijn, zoals zorgkosten, studiekosten, giften, enz. Bewaar de bewijsstukken van deze kosten, zoals bonnetjes, facturen of bankafschriften.



6. Fiscale voordelen

Naast aftrekposten kun je ook profiteren van fiscale voordelen. Heb je bijvoorbeeld een pensioentekort, dan kun je fiscaal gunstig sparen via een lijfrente. De premies die je betaalt, kun je aftrekken van je inkomen in box 1. Zorg er wel voor dat je voldoet aan de jaarruimte of de reserveringsruimte.

 

Een andere optie is om te kijken naar fiscale voordelen bij het schenken aan je (klein)kinderen. Jaarlijks kun je een belastingvrij bedrag schenken, waarmee je niet alleen je vermogen in box 3 verlaagt, maar ook je (klein)kinderen financieel ondersteunt. Houd wel rekening met bepaalde vrijstellingen en voorwaarden.

 

Zo kun je onder bepaalde voorwaarden kun je profiteren van de hypotheekrenteaftrek, wat betekent dat de rente die je jaarlijks betaalt over je hypotheek aftrekbaar is van je belastbaar inkomen. Dit leidt tot een verlaging van je belastingdruk en meer netto inkomen per maand. Deze aftrek is maximaal gedurende 30 jaar geldig en vereist specifieke voorwaarden, zoals het gebruik van de hypotheek voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen woning waarin je woont.

 

7. Wisselend inkomen?

Als je inkomen sterk fluctueert over drie opeenvolgende jaren, is het slim om gebruik te maken van de middelingsregeling. Met deze regeling kun je een verzoek indienen om je belasting te laten berekenen op basis van het gemiddelde inkomen van die jaren. Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld net begonnen of gestopt bent met werken of ontslagen bent. Ook voor Zzp’ers is dit interessant. 


8. Voorlopige aanslag

Als jouw situatie in 2023 aanzienlijk verandert ten opzichte van vorig jaar, of als dat al is gebeurd, loop je het risico om ongemerkt te weinig belasting te betalen. Dit komt vaak voor bij startende ondernemers. Als je vermoedt dat dit het geval is, kun je een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. Hierbij geef je het te verwachten inkomen voor dit jaar op, waarna de Belastingdienst een schatting maakt van de verschuldigde belasting. Je kunt dit bedrag vervolgens in termijnen betalen, waardoor je voorkomt dat je volgend jaar plotseling een groot bedrag moet afdragen.


9. Jaarruimte

Per 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Dit heeft een interessant gevolgen voor jouw jaarruimte: het bedrag dat je fiscaal gunstig mag storten in je pensioen. Het goede nieuws? Voor velen zal deze jaarruimte naar verwachting tot wel 3 keer zo groot worden. Dat betekent dat je ook tot 3 keer zoveel belasting kunt terugvragen als je deze jaarruimte benut.


Een groot voordeel van het gebruik van een pensioenrekening is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het geld dat op de rekening staat. Heb je dus veel vermogen in box 3 en wil je de belastingdruk op dat vermogen verlagen? Dan kan het interessant zijn om je jaarruimte volledig te benutten.


10. Controleer de aangifte

Ingevuld en klaar? Voordat je je aangifte verzendt, is het van belang om je ingevulde gegevens nog eens goed te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat deze onjuist of onvolledig zijn, bijvoorbeeld door veroudering of fouten van andere instanties. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze gegevens te controleren en indien nodig aan te passen.



11. Vraag hulp!

Kom je er echt niet uit? Maak je geen zorgen! Onze experts staan ten alle tijden klaar om je te helpen bij de aangifte. Neem gerust contact met ons op.






 


 
 
 

Comments


bottom of page