Heb je een fout ontdekt in je belastingaangifte nadat je deze al hebt verstuurd? Dan is er geen rede tot paniek. Er is namelijk iets tegen te doen. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen.

Foutje ontdekt na verzending? Geen probleem.
Het is begrijpelijk dat het doen van belastingaangifte vervelend en ingewikkeld kan zijn, waardoor fouten snel gemaakt worden. Gelukkig biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om zelf gemaakte fouten te corrigeren, zelfs nadat je de aangifte al hebt verzonden. Dit geldt zelfs als je al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Je hebt tot vijf jaar na het betreffende belastingjaar de tijd om wijzigingen aan te brengen.
Denk bijvoorbeeld aan wijzigingen in de verdeling van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten.
Het aanpassen van de verdeling van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten tussen jou en je fiscale partner vereist snelle actie. Dit moet binnen zes weken na de datum van de definitieve aanslag gebeuren. Anders wordt je verzoek afgewezen.
Hoe pas je je aangifte aan?
Het wijzigen van je aangifte doe je altijd via Mijn Belastingdienst. Helaas is dit niet mogelijk via de app. Het proces is eenvoudig: log in op Mijn Belastingdienst met je DigiD, selecteer het betreffende belastingjaar en kies voor 'Mijn aangifte inkomstenbelasting wijzigen'. Pas vervolgens de aangifte aan, onderteken, sla op en verzend.
Wat gebeurt er met je foute aangifte?
De Belastingdienst verwerkt altijd de laatst ontvangen aangifte. Hierdoor wordt de oude aangifte automatisch vervangen door de nieuwe.
Aangifte op papier?
Indien je je aangifte op papier hebt ingediend, dien je het hele formulier opnieuw in te vullen. Je kunt ook een brief sturen met daarin de benodigde wijzigingen.

Wanneer riskeer je een boete?
Het verzwijgen van informatie of opzettelijk onjuiste gegevens verstrekken kan leiden tot aanzienlijke boetes. De hoogte van de boete hangt af van de mate van opzet of grove schuld. Bij nalatigheid om je belastingaangifte op tijd in te dienen, ontvang je eerst een herinneringsbrief. Negeer je deze, dan volgt een aanmaning met een verzuimboete als mogelijke consequentie.
Het is dus van belang om eventuele fouten in je aangifte tijdig te corrigeren en de deadlines te respecteren om boetes te voorkomen. Als je twijfelt over bepaalde zaken in je aangifte, is het altijd raadzaam om advies in te winnen. Zo voorkom je onnodige problemen en boetes. Eén van onze belastingadviseurs kan jou daarbij helpen.
Comments